اِنَّ اَكرَمَكُم عِندَ اللّه اَشَّدُّكُم اِكراما لِحَلائِلِهِم؛
بنام خالق عشق و محبت
حقوق مشترک زوجین: قسمت دوم
هر یک از زن و شوهر در زندگی مشترک دارای حقوقی هستند که رعایت این حقوق وظیفه و تکلیفی است بر عهده دیگری. علاوه بر این، میان همسران حقوقی وجود دارد که بین زوجین مشترک است. حقوق مشترک حقوقی هستند که در واقع بر مبنای اخلاق بوده و آن چیزی که موجب تقویت بنیان خانواده و افزایش محبت و مودت میان زوجین می گردد، رعایت همین حقوق می باشد. از این رو بر هر یک از زوجین لازم است در ابتدا نسبت به روحیات یکدیگر و تفاوت دیدگاه های زن و مرد در موارد مختلف آگاهی کسب کرده و سپس به شناسایی و رعایت حقوق فرد مقابل بپردازد.
شناخت روحیات هر یک از زن و مرد و نیز جایگاه آنها در زندگی مشترک، و نیز آگاهی از حقوق فردی و متقابل میان زن و شوهر، زمینه را برای فهم بهتر معنای احترام که یکی از نیازهای روحی و روانی انسان است، فراهم می کند. زمانی که از حق سخن می گوییم در واقع تکلیفی را برای طرف مقابل وضع کرده ایم.
احترام، یکی از حقوق مشترک میان زوجین است که در سایه آن بسیاری از مشکلات و اختلافات و تنشها، در بین زن و شوهر اتفاق نمی افتد.
در دین مبین اسلام، در بسیاری از روایات به حفظ احترام میان زن و شوهر تأکید شده است چرا که این امر موجب ایجاد محبت میان همسران می گردد و بنیان خانواده را محکم و استوار می نماید.
امام باقر(ع) می فرمایند: اِنَّ اَكرَمَكُم عِندَ اللّه اَشَّدُّكُم اِكراما لِحَلائِلِهِم؛
گرامى ترين شما نزد خدا، كسى است كه بيشتر به همسر خود احترام بگذارد. (وسایل الشیعه ج 21 ، ص311 ، ح27157 {شبیه این حدیث در من لایحضر الفقیه ج3 ، ص506 و تهذيب الاحكام ج8، ص141})